Хостинг та домен

Аватар admin

·

·

Хостинг (hosting) — послуга з надання ресурсів для розміщення інформації на сервері, що постійно знаходиться в мережі (зазвичай Інтернет).

Або якщо говорити зрозуміліше. Це комп’ютер, який працює 24 години на добу та на якому розміщуються файли вашого сайту. Зображення, тексти, скрипти, файли CMS та інше.

Доменне ім’я – символьне ім’я, яке служить для ідентифікації областей – одиниць адміністративної автономії у мережі Інтернет.

Існує досить просте пояснення поняття «домен». Домен – це адреса створеного сайту або певна зона, яка має своє ім’я, не схоже на жодне інше в системі доменних імен.

Доменні імена – це свого роду ієрархічна система, що дозволяє користувачам швидко орієнтуватися до Інтернету. Адже по суті всі комп’ютери, які мають доступ до мережі, ідентифікуються за допомогою IP-адреси. Як правило, IP-адреса – це набір цифр мало зрозумілий звичайному користувачу, проте завдяки системі доменних імен можна «звертатися» до ресурсів за допомогою простих і зрозумілих кожному імен.

На які моменти варто звернути увагу під час виборів домену та хостингу?

Кожен третій клієнт, звертаючись до мене, часто навіть не знає і не розуміє, де лежить його сайт і на кого зареєстрований домен. Дуже рідко, коли підрядник реєструє все на ім’я та прізвище клієнта, а потім ще надсилає всі дані клієнту. Навіщо це робити, ви вже думаю, розумієте з попередніх статей. Щоб вам було практично неможливо забрати свій сайт. Умовно кажучи, ваш веб-сайт вам не належить. Ви заплатили гроші, але ви не можете розпоряджатися сайтом. Максимум вам дадуть пароль від адмінки, а все інше – це страховка для фрілансера.

Гарна практика, це коли робиться окремий email. На нього реєструється власний кабінет на хостингу. І на одному хостингу, найчастіше він і є реєстратором домену, ви купуєте і домен. Навіщо все реєструвати в одному місці? Для зручності. Коли у вас буде більше 3 або 4 сайтів та доменів, а ще й зареєстрованих на різні пошти, це може стати проблемою. Якось я шукав домени клієнта на 4 сайтах реєстратора. Ми перерили всю пошту, скуштували близько 20 паролів. Хостинг був узагалі на іншому сайті. Не варто цього робити. Проблема адміністрування буде з’їдати ваш час та гроші. І може призвести до втрати домену та даних, якщо ви забудете вчасно здійснити оплату за продовженням послуги.

У результаті у вас повинен бути доступ на контактний email або це взагалі має бути ваша поштова скринька. А також доступ до особистого кабінету на хостинг та особистий кабінет, де куплено ваш домен. Щоб після здачі проекту, ви могли спокійно змінити паролі та передати розробку або підтримку іншому підряднику.

Не варто купувати дешевий хостинг. Це може призвести до втрати файлів вашого сайту. Сайт також потрібно обслуговувати. Робити регулярні бекапи та оновлення файлів CMS. Також рекомендую копіювати файли бекапа собі на комп’ютер та у хмару. Будь-який хостинг-провайдер може в нашій країні закритися за 1 день, коли у нього силові органи можуть вилучити всі сервери. Так було з компанією nic.ua кілька років тому. Якщо бекап у вас на комп’ютері, ви через день можете відновити роботу.

Як зрозуміти добрий хостинг чи ні.

Подивіться на його сайт, подивіться на технології, які вони використовують, параметри серверів. Якщо не розумієте в цьому нічого, тоді спитайте свого розробника. Що він порадить і чому?

Ми рекомендуємо власним клієнтам в Україні hostpro.ua На сьогоднішній день найкращий сервіс, за ціною та якістю. Плюс із чудовою службою підтримки.

Можна купити хостинг та домен не в Україні. Тож ви будете більше захищені. Але ваш адмін повинен добре розуміти англійську, щоб у разі виникнення проблем він міг спілкуватися зі службою підтримки. Єдиний мінус – швидкість роботи сайту. Якщо ваша цільова аудиторія в Україні, а сайт лежить у США, то сигнал іде сюди щонайменше кілька секунд, навіть за умови, що ваш сайт сам по собі дуже швидко працює.

У принципі це головні речі, на які варто звернути увагу при виборі домену та хостингу.