Як правильно ставити завдання підряднику, щоб не втратити гроші та час?

Аватар admin

·

·

4 простих поради

Без ТЗ – результат ХЗ.

Правильно сформульоване питання – це половина відповіді. Так і тут правильно поставлене завдання – вже половина вирішення проблеми. Якщо ви не знаєте навіщо вам сайт і які завдання він повинен вирішувати, не варто нічого робити, поки ви не відповісте собі на це питання.

Бувають різні цілі та завдання, які має вирішити сайт. Але в основному це продаж якихось товарів або послуг, якщо ви робите сайт для бізнесу. Ось приклад хорошого завдання: «Мені потрібен сайт для продажу юридичних послуг компанії, щоб клієнти, подивившись та почитавши інформацію, залишили свої контактні дані або здійснили дзвінок». Або: «Мені потрібний інтернет-магазин для продажу взуття моєї торгової марки, зі зручним та зрозумілим каталогом, простим оформленням замовлення»; «Мені потрібен односторінковий сайт, на якому буде описано послугу консультування з відкриття візи в США з описом усіх етапів роботи та гарантіями для клієнтів».

Не варто переходити до наступних дій, доки ви не відповіли собі чітко на це запитання. Інакше, наприкінці ви просто не знатимете виконане завдання чи ні.

Все записуйте

Жодних усних постановок завдань підрядникам. Постановка завдання виключно в усній формі – це шлях у страждання. Якщо виконавець не дуже досвідчений і має проблеми із замовленнями, він береться за будь-які завдання, не уточнивши до кінця всі деталі та нюанси проекту. При цьому у вас та у нього різний ступінь кваліфікації в задачі. Для вас сайт – це все, що ви тільки можете собі уявити: і SEO, і настроювання контекстної реклами, і наповнення сайту контентом, розміщення його на хостингу, і купівля домену.

Для нього це файли шаблону, які він скине вам на пошту. Всі ці деталі хороший і порядний фахівець повинен пояснити вам на старті роботи над проектом, якщо для вас це перший сайт, і ви важко уявляєте, чим хостинг відрізняється від домену. Серед фрілансерів рідко хто морочиться з цього приводу, бо це час. Час навчання вас, час на складання технічного завдання. Ніхто не хоче заганяти себе у рамки.

Якщо ви не прописали в листі або месенджері основні умови, довести свою правоту потім буде неможливо. У людей часто пропадає пам’ять, коли потрібно виконувати зобов’язання та робити вже оплачену роботу. Особливо якщо ви заплатили більше 50 відсотків передоплати. Буває часто, що проект тягнеться більше ніж півроку, навіть якщо вас ніхто не хоче обманювати, ви можете просто забути, про що ви домовлялися спочатку проекту.

Тому все, що було промовлено усно на зустрічах або телефоном, просто дублюйте в пошту. Це допоможе вам зберегти тисячі своїх нервових клітин.

Терміни

Якщо ви не обмовили терміни, то ваш проект, особливо якщо він складний, може тривати нескінченно довго. Фрілансери весь час відтягуватимуть термін здачі, мотивуючи це поломкою комп’ютера, відсутністю інтернету, хворобами, днем народження дітей та рештою купою відмазок, які тільки можуть спасти на думку.

Ви повинні визначити дедлайн проекту. Бажано взяти із запасом, якщо вам потрібен готовий проект до якогось заходу чи важливої дати. Завжди будуть проблеми під час роботи, помилки, які потрібно виправити. Потрібно все перевірити та відтестувати. Не сподівайтеся отримати ідеальний продукт із першого разу. Ви не глобальна корпорація і не купуєте найкращих, хоча навіть у них бувають проколи. Краще перестрахуватись. Особливо з людиною, з якою ви працюєте вперше.

Під час роботи над проектом ви маєте обов’язково бачити проміжні етапи роботи. Спочатку макети сторінок, потім дизайн сторінок, потім верстку, потім працюючий прототип на хостингу. Так ви зможете направити роботу в потрібне русло на кожному з етапів. Якщо ви побачите в останній день готовий проект, а вам не сподобатися дизайн, то весь проект потрібно починати спочатку. Плюс ви завжди розумітимете ступінь готовності вашого проекту.

Ціна

Теж саме з ціною, якщо ви не обмовили її заздалегідь, вам доведеться заплатити набагато більше, ніж ви планували. Це, як із ремонтом. Якщо вам назвали ціну, множте кошторис на два сміливо. Уточніть, від чого залежить ціна, як вона формується. Чи бере підрядник гроші за весь проект чи має погодинну оплату. Скільки коштує година роботи, скільки піде годин на роботу.

Якщо ви вперше замовляєте такі послуги, вам дуже важко уявити скільки потрібно часу на весь проект. Тому рекомендую спочатку домовитись про оплату всього проекту.

Як визначити вартість робіт? У результаті можуть виставити рахунок у 300 у.о., хоча робота коштує максимум 50. Якщо людина по ТЗ спочатку не може визначити терміни та вартість, швидше за все вона не вирішувала подібних завдань або навіть не прочитала ваше ТЗ. Краще відразу відмовитись від такої співпраці.

Ставте чіткі та зрозумілі завдання, записуйте їх, визначайте точну вартість та терміни виконання проекту, контролюйте етапи виконання – і це набагато підвищить ваші шанси отримати те, що вам потрібно і вчасно.